شماري از اعضاي مجلس نمايندهگان با توجه به تشديد نا امنيها و سقوط بسياري ولسوالي به دست گروه طالبان ادعا کرده اند که سپردن ولسواليها به اين گروه بخشي از توافقات پشت صحنه صلح است.
شاه گل رضايي عضو مجلس نمايندهگان گفته است: «ادامه جنگ در ولسوالي مالستان و جاغوري و عدم اقدام عملي نيروهاي اعزامي در سرکوب طالبان چنين بر ميآيد که سپردن ولسواليها به طالبان بخشي توافقات آقاي خليلزاد و گروه طالبان براي انجام مذاکرات صلح است.»
خانم رضايي افزوده است، اگر پشت صحنه صلح با گروه طالبان، سپردن ولسواليها به اين گروه است، بايد امريکا و ناتو مردم افغانستان را در جريان بگذارند تا بيشتر از اين کشته نشوند.
اين در حالي است که از دو هفته به اين طرف گروه طالبان مسلح حملات گستردهيي را بر مالستان و جاغوري دو ولسوالي امن ولايت غزني آغاز کرده اند.
اما؛ نمايندهگان غزني ميگويند، نيروهاي که براي کمک به اين دو ولسوالي اعزام شده اند، هيچ اقدامي را جهت سرکوب طالبان انجام نداده و افراد گروه طالبان در خانههاي مردم سنگر گرفته و هزاران خانواده را آواره کرده اند.
با اين وجود، برخي اعضاي مجلس نمايندهگان ميگويند که شوراي ملي در روند صلح افغانستان انگشت ششم است.
اعضاي شوراي ملي تأکيد دارند که حکومت و زلمي خليلزاد نماينده ويژه امريکا در روند صلح افغانستان حاضر نيستند، هيچ معلوماتي را در روند صلح با دو مجلس شوراي ملي شريک سازند.
منورشاه بهادري عضومجلس گفت: «صلح با گروه طالبان يک موضوع مهم ملي است که از سوي حکومت و آقاي خليلزاد به شدت به راه انداخته شده است، اما پارلمان در اين روند انگشت ششم است و ما از هيچ چيز در اين مورد خبر نداريم.»
آقاي بهادري خاطر نشان کرد، با آن که اعضاي شوراي ملي از روند صلح حمايت ميکنند، اما حکومت و آقاي خليل زاد حاضر نيستند هيچ گونه معلوماتي را با اعضاي دو مجلس شريک سازند.
به گفته او، روند صلح به مردم افغانستان ربط دارد و زماني که نمايندهگان مردم از اين روند آگاهي نداشته باشند که چه معاملاتي در اين روند در جريان است، صلح واقعي نميتواند در کشور تأمين گردد.
پيش از اين نيز دو مجلس شوراي ملي بارها از حکومت و زلميخليل زاد نماينده خاص امريکا در مورد صلح افغانستان خواسته اند که جزئيات پيشرفتها در روند صلح را با نمايندهگان مردم در شوراي ملي شريک سازند؛ اما تا هنوز به اين خواسته دو مجلس توجهي نشده است.
اخيرن زلمي خليلزاد دور دوم تلاشهايش را آغاز کرده و به صورت جداگانه با رهبران سياسي افغانستان در اين مورد ديدار کرده است.